Menu

IESPĒJAMS VAKCINĒTIES PRET ĒRČU ENCEFALĪTU

14.03.2024.

Izskanējušas šosezon pirmās ziņas par ērču aktivitāti Latvijā. Vakcinācija ir vienīgais drošais veids, kā sevi pasargāt no saslimšanas ar ērču encefalītu. Vakcinēties iespējams arī Ventspils poliklīnikas procedūru kabinetā.

Ērču encefalīts un Laimas slimība var radīt smagas sekas, tādēļ ir ļoti būtiski sevi pasargāt. Dodoties dabā, jābūt piesardzīgiem, un, atgriežoties mājās, noteikti jāpārbauda, vai kāda ērce nav piesūkusies. Atrodot piesūkušos ērci, ir ļoti svarīgi sekot līdzi savai pašsajūtai un, novērojot galvassāpes, paaugstinātu temperatūru, sāpes ķermenī vai pastiprinātu nogurumu, noteikti jāvēršas pie ārsta.

Lai pasargātu sevi no ērču encefalīta, būtiskākais profilakses pasākums ir savlaicīga vakcinācija. Tā pieejama arī Ventspils poliklīnikā. Pilns vakcinācijas kurss gan bērniem, gan pieaugušajiem paredz trīs injekcijas. Ir pieejams standarta un paātrinātais vakcinācijas kurss. Standarta kursā pēc pirmās injekcijas viena līdz trīs mēnešu laikā jāveic otrā un vēl pēc 6–12 mēnešiem trešā injekcija. Paātrinātajā kursā divas nedēļas pēc pirmās injekcijas jāveic otrā un pēc pusgada trešā injekcija. Paātrinātais kurss paredzēts veikšanai gada siltajā laikā, lai ātrāk izveidotos antivielas jeb imunitāte. Pēc trim gadiem jāveic ceturtā injekcija jeb pirmā balstvakcinācija. Šogad, pamatojoties uz Imunizācijas valsts padomes lēmumu, ieviestas izmaiņas vakcīnu saņemšanas kārtībā – rekomendēts revakcināciju pēc ceturtās injekcijas veikt reizi desmit gados (iepriekš, atkarībā no pacienta vecuma, tie bija 3–5 gadi).

Vienas injekcijas cena Ventspils poliklīnikā pieaugušajiem ir 34 eiro, bet bērniem – 31 eiro. Vakcinācijai nav vecuma ierobežojuma, bērnus var vakcinēt pēc gada vecuma sasniegšanas. Līdzi jāņem potēšanas pase, bērniem – arī ģimenes ārsta nosūtījums. Jāņem vērā, ka pēc vakcinācijas injekcijas vieta var būt sāpīga, iespējama neliela temperatūras paaugstināšanās.

Ērču aktivitātes sezona Latvijā ierasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet labvēlīgu meteoroloģisko apstākļu gadījumā tā var būt arī ievērojami garāka, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Ērces kļūst aktīvas, kad nokūst sniegs un gaisa temperatūra pārsniedz +3 līdz +5°C. Tās lielākoties sastopamas mitrās un ēnainās vietās, nekoptās pļavās, kā arī dārzos un parkos.

Lai pieteiktos vakcinācijai, jāsazinās ar poliklīnikas reģistratūru – zvanot uz tālruņa numuru 636 22131 vai rakstot ziņu uz e-pastu registratura@ventspilspoliklinika.lv.

Informējam, ka tīmekļvietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"), lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Vairāk informācijas šeit!