Menu

PIEEJAMA VAKCĪNA PRET ĒRČU ENCEFALĪTU

28.03.2022.

Laikapstākļiem kļūstot siltākiem, klāt ir arī ērču aktivitātes sezona. Vakcinācija ir vienīgais drošais veids, kā sevi pasargāt no saslimšanas ar ērču encefalītu. Vakcinēties iespējams arī Ventspils poliklīnikas procedūru kabinetā.

Ērču aktivitātes sezona Latvijā ierasti ilgst no marta līdz pat oktobra beigām, bet labvēlīgu meteoroloģisko apstākļu gadījumā tā var būt arī ievērojami garāka, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Ērces kļūst aktīvas, ja gaisa temperatūra pārsniedz +3 līdz +5°C. Tās lielākoties sastopamas mitrās un ēnainās vietās, nekoptās pļavās, kā arī dārzos un parkos.

Ērču encefalīts ir akūta infekcijas slimība, ko pārnēsā ar vīrusu inficētas ērces. Vīruss galvenokārt atrodas ērču siekalu dziedzeros un siekalās. Piesūcoties, ērce ielaiž siekalas koduma brūcē. Ērces siekalās ir vielas, kas mazina sāpes un neļauj asinīm sarecēt. Parasti ērces kodiens nav jūtams, tādēļ tā var nokrist, pirms ir pamanīta. Ērces sākuma attīstības stadijās tā var būt tikai dažas milimetra desmitdaļas gara, tādēļ to var būt ļoti grūti saskatīt. Inficējoties, tiek traucēta cilvēka centrālās nervu sistēmas darbība, un tā rezultātā var rasties ilgtermiņa neiroloģiski veselības traucējumi.

Lai pasargātu sevi no ērču encefalīta, būtiskākais profilakses pasākums ir savlaicīga vakcinācija. Tā pieejama arī Ventspils poliklīnikā. Pilns vakcinācijas kurss gan bērniem, gan pieaugušajiem paredz trīs injekcijas. Iespējams gan standarta, gan paātrinātais vakcinācijas kurss. Standarta kursā pēc pirmās injekcijas viena līdz trīs mēnešu laikā jāveic otrā un vēl pēc gada trešā injekcija. Paātrinātajā kursā divas nedēļas pēc pirmās injekcijas jāveic otrā un pēc pusgada trešā injekcija. Paātrinātais kurss paredzēts veikšanai gada siltajā laikā, lai ātrāk izveidotos antivielas jeb imunitāte.

Ja tiek veiktas divas injekcijas, risks inficēties ar ērču encefalītu tiek novērsts par 70%, savukārt trešā injekcija dos 95% garantiju pret inficēšanos. Revakcinācija jāveic pēc trim līdz pieciem gadiem. Vakcinācijai nav vecuma ierobežojuma, bērnus var vakcinēt pēc gada vecuma sasniegšanas. Jāņem vērā, ka pēc vakcinācijas injekcijas vieta var būt sāpīga, iespējama neliela temperatūras paaugstināšanās.

Vienas “TicoVac” injekcijas cena Ventspils poliklīnikā pieaugušajiem ir 34 eiro, bet bērniem – 31 eiro. Savukārt “Encepur” vakcīna pieaugušajiem maksā 31 eiro, bet bērniem – 30 eiro.

Par iespēju vakcinēties Ventspils poliklīnikā interesēties poliklīnikas reģistratūrā, zvanot uz tālruņa numuru 636 22131.

Informējam, ka tīmekļvietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"), lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Vairāk informācijas šeit!