Menu

OSTEODENSITOMETRIJAS IZMEKLĒJUMS PIEEJAMS DIVU NEDĒĻU LAIKĀ

24.03.2022.

Osteodensitometrija ir precīzākā un izplatītākā rentgenoloģiskā diagnostikas metode kaulu minerālblīvuma noteikšanai. Ar šo izmeklējumu var noteikt pazeminātu kaulu blīvumu, diagnosticēt osteoporozi un novērtēt ārstēšanas efektivitāti. Pašlaik Ventspils poliklīnikā izmeklējums pieejams aptuveni divu nedēļu laikā.

Osteoporoze ir kaulu sistēmas slimība ar raksturīgu kaulu masas samazināšanos un pārmaiņām kaulu mikrostruktūrā. Slimība veicina kaulu trauslumu un palielina lūzumu risku. Osteoporoze attīstās pamazām un nemanāmi, bieži vien tās pirmais simptoms ir kaulu lūzums. Cilvēkam ar osteoporozi pat neliels kritiens var radīt lūzumus. Diagnosticējot osteoporozi agrīnā stadijā, ārstam ir lielāka iespēja piemeklēt pacientam efektīvu ārstēšanu.

Osteoporozi veicina iedzimtība, hormonālās pārmaiņas, nepietiekams kalcija un D vitamīna daudzums uzturā, neveselīgs dzīvesveids, atsevišķu medikamentu ilgstoša lietošana, reimatiskās, vairogdziedzera un onkoloģiskās saslimšanas, kā arī citi faktori. Ja pirmajā osteodensitometrijas pārbaudē konstatē nelielas pārmaiņas, ik pēc gada vai diviem gadiem ieteicams veikt atkārtotu izmeklējumu. Ja pacientam diagnosticē osteoporozi, atkārtoti jāpārbaudās vismaz reizi gadā.

Ventspils poliklīnikā iespējams veikt izmeklējumu ar jaunākās paaudzes iekārtu, kā arī saņemt osteoporozes speciālista konsultāciju efektīvai slimības ārstēšanai. Pierakstīties uz osteodensitometrijas izmeklējumu iespējams, sazinoties ar Ventspils poliklīnikas reģistratūru – zvanot uz tālruņa numuru 636 22131 vai rakstot ziņu uz e-pastu registratura@ventspilspoliklinika.lv. Šis ir viens no pakalpojumiem, uz kuru iespējams pierakstīties arī elektroniski – portālā www.piearsta.lv. Ārsta nosūtījums nepieciešams gan maksas, gan valsts apmaksāta pakalpojuma saņemšanai. Izmeklējuma rezultāti ir zināmi trīs līdz piecu dienu laikā, tos var saņemt poliklīnikas reģistratūrā.

Informējam, ka tīmekļvietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"), lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Vairāk informācijas šeit!