Menu

NO 25.01. JĀLIETO MEDICĪNISKĀ MASKA VAI RESPIRATORS

24.01.2022.

No 25. janvāra Latvijā, atrodoties publiskās vietās, tostarp apmeklējot ārstniecības iestādes, obligāti jāvalkā medicīniskā maska vai respirators. To paredz Ministru kabineta grozījumi noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem “Covid-19” infekcijas izplatības ierobežošanai.

Grozījumi paredz, ka publiskās vietās turpmāk atļauts lietot tikai medicīniskās maskas vai respiratorus bez vārsta (ar drošības pakāpi FFP2, FFP3 vai KN95), bet nemedicīniskās jeb auduma maskas ir aizliegtas. Bērni vecumā no 7 līdz 12 gadiem gan joprojām var turpināt lietot auduma maskas.

Trūcīgām un maznodrošinātām personām medicīniskās sejas maskas nodrošinās valsts. Ventspilnieki maskas var saņemt Sociālajā dienestā. Jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un izziņa par cilvēka vai visas mājsaimniecības atbilstību trūcīgo vai maznodrošināto statusam. Katram cilvēkam pienākas 50 masku. Iepriekš nepieciešams piezvanīt uz tālruņa numuru 63601210 (Raiņa ielā 10) vai 63663001 (Talsu ielā 39).

Medicīnisko masku efektivitāte, salīdzinot ar citu materiālu sejas aizsegiem, sniedz līdz pat 90% aizsardzību, savukārt respiratoru aizsardzības līmenis ir vēl augstāks – tie aizsargā ne tikai pret izelpoto daļiņu nonākšanu apkārtnē, bet arī pret to ieelpošanu no apkārtējās vides, norāda Veselības ministrija. Medicīniskās maskas un respiratori ir standartizēti un to efektivitātei ir starptautiski noteiktas konkrētas prasības, līdz ar to, pareizi lietojot, to efektivitāti var garantēt. Taču nemedicīniskajām maskām šādu prasību nav un tās var būt gan kvalitatīvas, nodrošinot augstu aizsardzību, gan arī nekvalitatīvas, attiecīgi nenodrošinot pietiekamu aizsardzības līmeni.

Vairāk par spēkā esošajiem drošības pasākumiem var lasīt ŠEIT.

Aicinām būt izprotošiem, jo grozījumi veikti valsts līmenī un to mērķis ir pasargāt sabiedrības veselību!

Informējam, ka tīmekļvietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"), lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Vairāk informācijas šeit!