Menu

NEIROĶRURGS ANDRIUS ANUŽIS IEDROŠINA PĒC PALĪDZĪBAS VĒRSTIES JEBKURĀ VECUMĀ

03.08.2022.

Ventspils poliklīnikā reizi mēnesī pacientus konsultē neiroķirurgs Andrius Anužis. Ārsts stāsta, kādas ir biežākās šīs jomas saslimšanas, kā notiek ārstēšanas process un iedrošina pēc palīdzības vērsties jebkurā vecumā.

Neiroķirurģija ir specializēta ķirurģijas nozare, kas iekļauj galvas smadzeņu, mugurkaula un muguras smadzeņu un perifēro nervu ķirurģiju. Taču, kā uzsver A. Anužis, viņa specialitāte paredz ne tikai operāciju veikšanu, bet arī pacienta problēmas diagnosticēšanu, ārstēšanas plāna izveidi un dinamisko novērošanu. Ārsts konsultē dažādu slimību gadījumos, bet visbiežāk tās ir mugurkaula problēmas – diska trūces vai stenozes gan kakla, gan jostas daļā. Tāpat tiek ārstētas perifēro nervu problēmas, kas ir biežākie roku pirkstu tirpšanas cēloņi – karpālā kanāla un kubitālā tuneļa sindroms. Neiroķirurgs A. Anužis specializējies galvas smadzeņu audzēju ķirurģijā – ārsts pērn atgriezies no ASV, kur Kolorādo Universitātes slimnīcā subspecializējies neiroķirurģiskajā onkoloģijā. Tāpat pēc neiroķirurga palīdzības vēršas pacienti pēc galvas smadzeņu traumām, pacienti, kuriem ir hidrocefālija, kā arī citos gadījumos.

A. Anužis uzsver, ka konsultācija pie neiroķirurga nenozīmē tūlītēju ķirurģisku iejaukšanos. Katra pacienta gadījums tiek izvērtēts individuāli, un ārstēšanas plāns, ņemot vērā gan pacienta simptomātiku, gan izmeklējumu rezultātus, var ietvert gan medikamentozu terapiju, gan invazīvu atsāpināšanu, tostarp blokādes veikšanu, gan arī fizioterapijas nodarbības. A. Anužis iedrošina pēc palīdzības vērsties pacientus jebkurā vecumā, jo ārstēšanas procesā noteicošais ir konkrētā pacienta problēma un vispārējais veselības stāvoklis, nevis vecums.

Ārsts uzsver – lai nesaskartos ar būtiskām veselības problēmām, ļoti nozīmīgs ir veselīgs dzīvesveids, tostarp pareizs uzturs ar samazinātu sāls daudzumu un mērenas fiziskās aktivitātes, kuru laikā tiek stiprināti muguras un vēdera muskuļi. Taču pārmērīga slodze var ļoti negatīvi ietekmēt mugurkaulu. Neiroķirurgs atzīst, ka gana bieži nākas saskarties ar būvniecībā un celtniecībā strādājošiem pacientiem, kuru ikdienas darbs paredz pārmērīgu smagumu celšanu.

Neiroķirurgs A. Anužis 2006. gadā Viļņas Universitātē, Lietuvā ieguvis ārsta grādu, bet 2013. gadā turpat beidzis rezidentūru, iegūstot speciālista grādu neiroķirurģijā. Pieredzi guvis, strādājot Lietuvā, kā arī Lielbritānija. 2016. gadā stažējies Montpellier slimnīcā Francijā. Pašlaik paralēli strādā arī AS “Veselības centru apvienība”, plaša profila ķirurģiskajā klīnikā “AIWA Clinic” un “Kardiolitas klīnikā”, kas atrodas Šauļos, Lietuvā.

Ārsts Ventspils poliklīnikā pacientus konsultē reizi mēnesī – pirmdienās. Nākamā pieņemšanas reize paredzēta 5. septembrī. Neiroķirurga konsultācija ir maksas pakalpojums. Lai pierakstītos, jāsazinās ar poliklīnikas reģistratūru, zvanot uz tālruņa numuru 636 22131 vai rakstot ziņu uz e-pastu registratura@ventspilspoliklinika.lv.

Informējam, ka tīmekļvietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"), lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Vairāk informācijas šeit!