Menu

DERMATOLOGS MĀRCIS ŠEPTE AICINA SAULĒ BŪT PIESARDZĪGIEM

16.06.2022.

Viens no vasaras sezonas priekiem ir silto saulesstaru baudīšana. Ventspils poliklīnikas dermatologs Mārcis Šepte norāda, ka uzturēšanās saulē cilvēka veselībai ir pat nepieciešama, taču – jābūt ļoti piesardzīgiem.

Saule izstaro gan ultravioletos, gan infrasarkanos starus. Pirmie nodrošina siltumu, bet otrie – ir īpaši nelabvēlīgi cilvēku ādai, it īpaši mazu bērnu ādai. Saules infrasarkanie stari var radīt ādas bojājumus, turklāt – dzīves laikā šie ādas bojājumi uzkrājas.

Visspēcīgākā saule ir laika posmā no plkst. 11.00 līdz 16.00. Pieaugušajiem no atrašanās saulē šajā laikā būtu jāizvairās, bet bērnus, kas jaunāki par diviem gadiem, tajā nevajadzētu vest vispār. “Es atbalstu cilvēku uzturēšanos saulē, bet saule ir tāds brīnumlīdzeklis, ar ko mums jābūt ļoti uzmanīgiem,” norāda dermatologs, piebilstot, ka sauļošanās ir kaitīga, taču uzturēšanās saulē – pat nepieciešama, jo tādējādi caur ādu tiek uzņemta daļa no nepieciešamās D vitamīna devas. M. Šepte aicina atrašanos saulē organizēt no rīta – līdz plkst. 11.00, un vakarpusē – pēc plkst. 16.00. Tāpat jālieto un pietiekami bieži – ik pēc divām stundām – jāatjauno saules aizsargkrēms. Pieaugušajiem būtu jāizvēlas krēms ar saules aizsardzības faktoru jeb SPF vismaz 30, bet bērniem – 50.

Dzīves laikā uzkrātie, it kā nekaitīgie ādas bojājumi var radīt ādas vēzi. Ārsts stāsta, ka ir divu veidu ādas vēzis. Pirmais ir bazalioma, kas vienkāršoti ir nedzīstoša čūla. Ja vietā, kas atklāta saulei, – uz sejas, rokām vai muguras – rodas čūla, kas nesadzīst mēneša laikā, ir vērts to parādīt dermatologam.  Otrs ādas vēža veids ir tumšie veidojumi. Šajā gadījumā būtu regulāri jāapskata dzimumzīmes uz ķermeņa un jāizvērtē, vai tās nav mainījušās.

Baudiet vasaru un saulaino laiku, taču atcerieties uzklāt un regulāri atjaunot atbilstošu saules aizsargkrēmu un izvairieties no dienas karstākās saules. Lai skaista vasara!

Informējam, ka tīmekļvietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"), lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Vairāk informācijas šeit!