Menu

BĒRNU ALERGOLOĢE KRISTINA AMOSOVA IESAKA, KĀ RĪKOTIES KUKAIŅU KODUMU GADĪJUMOS

27.08.2022.

Kaut arī ir jau augusta nogale, augstās gaisa temperatūras dēļ aizvien aktuāla problēma ir kukaiņu kodumi bērniem. Kādam reakcija uz tiem ir pavisam niecīga, taču alerģiskākiem bērniem var būt nepieciešama arī ārsta palīdzība.

Dodoties pastaigā vai kādā izbraucienā pie dabas, kur bērnam varētu būt saskare ar kukaiņiem, var lietot repelentus jeb kukaiņu atbaidītājus. Tie ir ļoti dažādi, atliek vien piemeklēt konkrētajam gadījumam piemērotāko un efektīvāko.

Pirmā palīdzība kukaiņu kodumu gadījumos ir pretniezes gels, stāsta bērnu alergoloģe Kristina Amosova. To uzsmērē uz koduma vietas, nepieciešamības gadījumā var pielikt arī ko aukstu, un lielākoties ar to pietiek. “Ja ir izteiktāka reakcija, piemēram, maziem bērniem var būt nekontrolēta nieze, jo ar viņiem nevar sarunāt, ka nevar kasīt koduma vietiņu, jo tad būs vēl sliktāk, tādos gadījumos var pielikt klāt arī iekšķīgus medikamentus – antihistamīna līdzekļus,” papildina bērnu alergoloģe.

Ja vecākiem rodas kādas šaubas vai arī reakcija uz kukaiņu kodumiem ir vēl izteiktāka, tad vajadzētu sazināties ar ārstu. Maziem bērniem mēdz būt ļoti izteiktas rekcijas arī uz odu kodumiem. Tad, piemēram, bites, lapsenes vai kamenes koduma gadījumā bērnam var būt ļoti izteiktas alerģiskas reakcijas, pat anafilaktiskas reakcijas, kad jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta. “Ja, piemēram, bērnam rokā iedzeļ bite, bet sākas elpas grūtības, klepus, vemšana vai pat bezsamaņa, noteikti jāvēršas pie ārsta, jo tad ar minētajiem medikamentiem nepietiek,” stāsta bērnu alergoloģe. Lai izvairītos no šādu gadījumu atkārtošanās, var pielietot imūnterapiju jeb organisma pieradināšanu pie konkrētā alergēna.

Bērnu alergoloģe K. Amosova Ventspils poliklīnikā pacientus konsultē reizi mēnesī, atsevišķos gadījumos, ņemot vērā pacietu pieprasījumu – arī biežāk. Konsultācijas laikā ārste piedāvā noskaidrot alerģijas cēloni, piemeklēt atbilstošu terapiju un apspriest veidu, kā izvairīties no konkrētā alergēna, tādējādi samazinot slimības simptomus. Konsultācijas laikā nepieciešamības gadījumā iespējami arī papildu izmeklējumi, taču arī dialogs ar bērna vecāku var sniegt gana daudz informācijas.

Ventspils poliklīnikas vadība pakalpojumam piesaistījusi valsts finansējumu, un ar ģimenes ārsta nosūtījumu bērnu alergoloģes konsultāciju poliklīnikā apmaksā valsts. Lai pierakstītos uz vizīti, jāsazinās ar Ventspils poliklīnikas reģistratūru, zvanot uz tālruņa numuru 636 22131 vai rakstot ziņu uz registratura@ventspilspoliklinika.lv.

Informējam, ka tīmekļvietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"), lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Vairāk informācijas šeit!