Menu

MAINĪS PIESLĒGŠANĀS KĀRTĪBU E-VESELĪBAS PORTĀLAM

10.11.2023.

No nākamā gada mainīsies pieslēgšanās jeb autentifikācijas kārtība portālam www.eveseliba.gov.lv. Pieslēgties varēs tikai ar kvalificētiem elektroniskās identifikācijas rīkiem.

Drošības nolūkos no nākamā gada 1. janvāra pieslēgties portālam www.eveseliba.gov.lv varēs ar mobilo lietotni "eParaksts mobile" vai personas apliecību jeb eID karti, informē Nacionālais veselības dienests (NVD). Vienlaikus tiek strādāts pie tā, lai personas identifikācijai varētu izmantot arī mobilās lietotnes "Smart-ID" kvalificēto versiju. Pieslēgšanās ar internetbanku vairs netiks nodrošināta.

Ja cilvēks šobrīd vēl neizmanto kādu no drošiem kvalificētiem elektroniskās identifikācijas līdzekļiem, ieteicams savlaicīgi uzstādīt sev ērtāko līdzekli viedierīcē vai noformēt eID karti, kā arī apgūt nepieciešamās lietošanas prasmes. Cilvēkiem, kuri vecuma, veselības vai cita iemesla dēļ neizmanto digitālos rīkus, ir iespēja deleģēt savu pieaugušo bērnu, laulāto vai citu uzticības personu piekļuvei saviem e-veselības datiem. To var izdarīt, sazinoties ar NVD. Ja ir pieejams internetbankas identifikācijas līdzeklis, tad līdz šī gada 31. decembrim piekļuvi uzticības personai var izveidot, ar internetbankas līdzekli pieslēdzoties e-veselības portālam un aizpildot informāciju sadaļā "Personas dati" / “Tiesību deleģējumi”.

Izmaiņu mērķis ir rūpēties par drošu piekļuvi saviem veselības datiem, tādējādi stiprinot e-veselības sistēmas drošību un personu datu aizsardzību kopumā. Kvalificētie līdzekļi satur digitālu sertifikātu, kas ir pārbaudāms un šo līdzekļu izmantošana uzskatāma par līdzvērtīgu personu apliecinoša dokumenta uzrādīšanai klātienē. Savukārt internetbanku identifikācijas līdzekļi nav kvalificēti identifikācijas līdzekļi, bet gan savulaik ieviests pagaidu risinājums, kam šobrīd ir pieejamas daudz drošākas alternatīvas.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāvji norāda, ka kvalificētu elektroniskās identifikācijas līdzekļu lietojums sniedz ievērojami lielāku uzticamību paša lietotāja identitātei, kā arī samazina riskus, ka neautorizētas personas spēs piekļūt personiskai informācijai, tostarp īpašu kategoriju datiem.

Noderīgi:

Konsultācijas par eParaksts mobile noformēšanu un izmantošanu var saņemt VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", zvanot uz tālruņa numuru +37167108787. Centrs divreiz mēnesī nodrošina arī tiešsaistes apmācības par eParaksta lietošanu. Informācija par apmācību norisi pieejama portālā www.eParaksts.lv.

Jautājumu gadījumā par pieslēgšanos e-veselībai var vērsties lietotāju Atbalsta dienestā, zvanot uz tālruņa numuru +37167803300 vai rakstot e-pastu uz atbalsts@eveseliba.gov.lv.

Informējam, ka tīmekļvietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"), lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Vairāk informācijas šeit!