Menu

IEGĀDĀTA DIGITĀLĀ VIDEODERMATOSKOPIJAS SISTĒMA

13.03.2023.

Ventspils poliklīnikas dermatologa kabinetam iegādāta jauna iekārta – digitālā videodermatoskopijas sistēma VIDIX 4.0. Ar to tiek veikti vēl precīzāki ādas veidojumu izmeklējumi jeb digitālās videodermatoskopijas procedūras, tādējādi uzlabojot gan diagnostikas, gan ārstēšanas kvalitāti.

VIDIX 4.0 ir digitālais videodermatoskops, kas ļauj noteikt ādas ļaundabīguma risku, melanomas un nemelanomas ādas vēzi agrīnā stadijā. Iekārta aprīkota gan ar manuālo dermatoskopu, gan fotokameru, kas īsā laikā nofotografē kādu pacienta ķermeņa daļu, kur šo veidojumu ir vairāk, vai pat visu ķermeni. Dermatologs Mārcis Šepte uzsver, ka jaunā videodermatoskopijas sistēma ir liels ieguvums pacientiem, jo ievērojami uzlabo ādas veidojumu diagnostiku un līdz ar to arī ārstēšanas kvalitāti.

Sistēmai ir augstas kvalitātes attēlu izšķirtspēja, kas ļauj pietuvināt ādas veidojumus un izanalizēt tos, diagnosticējot arī minimālas pārmaiņas veselajos audos. “Var pietuvināt mazu punktiņu, ko ar aci pat grūti saskatīt. Tādējādi iespējams laikus atklāt ļaundabīgu veidojumu,” jaunās iekārtas nozīmīgumu uzsver dermatologs. Turklāt – iekārta aprīkota ar dubultu ekrānu, lai nodrošinātu optimālu diagnostikas attēlu vizualizāciju. Tas atvieglo arī ārsta komunikāciju ar pacientu – ir vieglāk parādīt katru ādas veidojumu, pastāstīt, kāda tālākā rīcība ir nepieciešama, kā arī atgādināt, kā šādi veidojumi rodas un kāpēc vajadzētu atturēties no pārmērīgas uzturēšanas saulē.

Tāpat iekārta ļauj novērtēt ādas veidojumu izmaiņas dinamikā. “Var sekot līdzi attīstībai un salīdzināt. Ieraugot jaunu veidojumu, uzreiz ne vienmēr var pateikt, vai tas ir kaitīgs, bet mēs gada laikā to novērojam. Ja veidojums nemainās, tad, visticamāk, tas arī nemainīsies. Šī iekārta ļoti labi palīdz novērot konkrēto veidojumu dinamikā. Tā ir pacienta vēsture tikai fotogrāfiju formātā,” uzsver M. Šepte. Jaunās iekārtas pielietošana arī saīsina ārsta apmeklējuma ilgumu pacientam, jo tās programmatūras ātrums ļauj ļoti īsā laikā pārbaudīt ādas veidojumus. Iekārtas papildinājums – fotokamera – tiek izmantota tad, ja pacientam ādas veidojumu ir daudz. “Nofotografējam, piemēram, visu muguru un varam salīdzināt vairākus veidojumus vienlaikus un izvērtēt tos dinamikā,” norāda dermatologs.

Ārsts atgādina, ka ir divu veidu ādas vēzis – nemelanomas un melanomas audzēji. Pirmajā kategorijā ietilpst bazalioma, kas vienkāršoti ir nedzīstoša čūla. Ja vietā, kas atklāta saulei, – uz sejas, rokām vai muguras – rodas čūla, kas nesadzīst mēneša laikā, ir vērts to parādīt dermatologam.  Otrs ādas vēža veids ir tumšie veidojumi. Šajā gadījumā būtu regulāri jāapskata dzimumzīmes uz ķermeņa un jāizvērtē, vai tās nav mainījušās.

Digitālā dermatoskopijas sistēma iegādāta un uzstādīta par kopējo summu 35 574,00 eiro.

Nepieciešamības gadījumā izmeklējumu ar šo iekārtu veic dermatologa apmeklējuma laikā. Lai pieteiktos vizītei pie dermatologa M. Šeptes, jāsazinās ar Ventspils poliklīnikas reģistratūru, – zvanot uz tālruņa numuru 63622131 vai rakstot ziņu uz e-pasta adresi registratura@ventspilspoliklinika.lv. Apmeklējumam nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums.

Informējam, ka tīmekļvietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"), lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Vairāk informācijas šeit!