Menu

FIZIOTERAPIJA – IESPĒJA UZLABOT DZĪVES KVALITĀTI

23.08.2023.

Ventspils poliklīnikā izveidotas divas fizioterapijas zāles, kurās pašlaik darbojas trīs fizioterapeiti – Agneta Liepājniece, Jeļena Vedeņapina un Kristaps Gražinskis, bet jau septembrī komandu papildinās arī fizioterapeite Laura Kupča. Piedāvājam ne tikai ārstniecisko vingrošanu, bet arī krioterapiju jeb aukstuma terapiju, slinga jeb elastīgo saišu terapiju un kinezioloģisko teipošanu.

Fizioterapija ir ārstniecības metode, kas palīdz kustību un stājas saglabāšanai un atjaunošanai, atvieglo sāpes un hronisku slimību gaitu. Tās mērķis ir uzlabot cilvēka dzīves kvalitāti, izmantojot dažādas metodes un tehnikas. Poliklīnikas fizioterapijas zāles ir mūsdienīgi aprīkotas, tostarp otrā stāva zālē ir speciāls skrejceļš ar trīspakāpju aizsardzību.

Ārstnieciskā vingrošana ļauj daudz efektīvāk palīdzēt pacientiem ar kustību traucējumiem un citām veselības problēmām – samazinās darbnespējas laiks, un cilvēks ātrāk var atgriezties pilnvērtīgā dzīvē. Tāpat tā ieteicama cilvēkiem, kuru ikdiena paiet birojos, lielākoties strādājot pie datora, vai arī darot darbu, kur jāveic vienveidīgas kustības. Fizioterapeiti palīdz pacientiem sasniegt kustību un fizisko spēju maksimālo amplitūdu, vai nu vispirms to attīstot, vai atjaunojot pēc fizisko spēju zaudēšanas slimības, traumas vai novecošanas dēļ.

Slinga terapija ieteicama ne tikai problēmu gadījumos, bet arī profilaktiski. Slinga terapijas iekārtas nosaukums tapis no angļu valodas, un apzīmē saiti, iekāršanu saitē. Tā uzlabo neiromuskulāro sistēmu. Cilvēka ķermenis tiek iekārts saitēs, kas fizioterapeitam dod iespēju brīvi sekot līdzi pacienta kustībām, tās vadīt un koriģēt. Saišu pielietošana nodrošina bezsvara stāvokli, ļaujot pacientam vieglāk ieņemt nesāpīgu ķermeņa pozīciju un tajā aktīvi darboties. Terapiju var pielietot akūtu un hronisku saslimšanu gadījumos, kā arī profilaksei.

Krioterapija ir zemas temperatūras izmantošana ārstniecībā. Aukstums mazina sāpes, tūsku, iekaisumu un asiņošanu. Krioterapijas iekārta darbojas ar aukstā gaisa plūsmu, to atdzesējot līdz pat –32 °C. Krioterapijas iekārtai ir plašs pielietojums akūtu un hronisku saslimšanu gadījumos, kā arī tā palīdz sporta traumu ārstēšanā. Aukstuma iedarbībā cilvēkam samazinās sāpju slieksnis un muskulatūras spazmas, atslābinās muskuļi. Iekārta paātrina pacienta atveseļošanās procesu.

Kinezioloģiskā teipošana balstīta kinezioloģijas principos, lai veicinātu organisma atveseļošanās procesus. Teips ir dabīga materiāla lente, ko līmē uz ādas un kuras īpašības ir līdzīgas ādas īpašībām. Teips ir ūdensnecaurlaidīgs, taču vienlaikus tā dabīgais materiāls ļauj ādai elpot. Teipošanas metodi pielieto, lai ārstētu traumas, koriģētu stājas problēmas, mazinātu iekaisumu, novērstu dažādus simptomus, kas radušies pārslodzes rezultātā, kā arī citos gadījumos. Tāpat teips palīdz stabilizēt ķermeņa locītavas un saites, kā arī ātrāk uzsūkties asinsizplūdumiem.

Nepietiekamā valsts finansējuma dēļ pašlaik fizioterapijas pakalpojumi Ventspils poliklīnikā lielākoties pieejami par maksu (izņēmums ir pakalpojumi bērniem, kā arī atsevišķos gadījumos pieaugušajiem). Pakalpojumu cenrādis atrodams tīmekļvietnes sadaļā CENRĀDIS. Apmeklējumam nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums.

Lai pieteiktos apmeklējumam, jāsazinās ar poliklīnikas reģistratūru – zvanot uz tālruņa numuru 63622131 vai rakstot ziņu uz e-pasta adresi registratura@ventspilspolikinika.lv.

Ventspils poliklīnikā kopumā pieejams plašs rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, tostarp pacientus pieņem fizikālās terapijas un rehabilitācijas ārsts un ergoterapeits, pieejami arī tādi pakalpojumi kā ārstnieciskā masāža, izmeklējums ar daudzfunkcionālo ķermeņa masas analizatoru, triecienviļņu terapija, kā arī fizikālās terapijas procedūras (piemēram, megnētterapija, lāzerterapija un virkne citu procedūru). Vairāk iespējams uzzināt tīmekļvietnes sadaļā ĀRSTNIECĪBA.

Attēlā (no kreisās): fizioterapeiti Agneta Liepājniece, Kristaps Gražinskis, Jeļena Vedeņapina un Laura Kupča.

Informējam, ka tīmekļvietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"), lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Vairāk informācijas šeit!