Menu

ATCELTA PRASĪBA LIETOT SEJAS MASKAS ĀRSTNIECĪBAS IESTĀDĒS

10.05.2023.

Vakar, 9. maijā, valdība lēmusi atcelt prasību lietot sejas aizsargmaskas ārstniecības un ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs. Ņemot vērā, ka Covid-19 epidemioloģiskā situācija gan Latvijā, gan pasaulē kopumā ir uzlabojusies, secināts, ka no šīs prasības var atteikties un sejas maskas lietojamas brīvprātīgi.

Prasība lietot sejas maskas minētajās iestādēs, tostarp Ventspils poliklīnikā un Kuldīgas ielas doktorātā, tika ieviesta Covid-19 pandēmijas dēļ. Lēmums no šīs prasības atteikties pieņemts, jo pašlaik vairs nav novērojami Covid-19 uzliesmojumi ar lielu skaitu inficēto, kā arī Covid-19 saslimšana vairumā gadījumu norit vieglā formā un slimnīcās nonāk mazāk pacientu, kuru pamatdiagnoze ir Covid-19. Veselības ministrija norāda, ka Covid-19 vairs nerada tik augstu risku veselības aprūpes sistēmai un pašlaik ir pielīdzināma citām cirkulējošām respiratorām infekcijām, piemēram, sezonālajai gripai. Līdz ar to arī Covid-19 epidemioloģiskās drošības pasākumi ir jāpielīdzina citiem respiratoro infekciju ierobežojošiem pasākumiem, tostarp regulējums sejas masku lietošanai. Izmaiņas paredz, ka sejas maskas var nelietot ārstniecības iestādēs un sociālās aprūpes centros.

Vienlaikus tiek paredzētas tiesības ārstniecības iestādēm un sociālās aprūpes centriem noteikt nepieciešamību lietot sejas maskas gan darbiniekiem, gan pacientiem, gan apmeklētājiem, izvērtējot riskus atbilstoši reģionālajai epidemioloģiskajai situācijai. Šāda situācija varētu būt, piemēram, Covid-19 uzliesmojums konkrētajā iestādē.

Detalizētāku informāciju par izmaiņām var apskatīt ŠEIT.

Informējam, ka tīmekļvietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"), lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Vairāk informācijas šeit!